Skip to content

PARA търси следващите креативни идеи в областта на роботиката и иновациите

Имаш иновативна идея, която включва роботи, дронове, сателити, индустриални решения, технологии за машинно самообучение, решения за градска среда и хардуер? Ето как една възможност да се реализира!

За втора поредна година нашите партньори от Сдружение „Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) организират образователно-менторската програма PARA Robotics Incubator. Шестмесечната инициатива ще стартира на 6. март. Целта й е да предостави на участниците менторство, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, така че всеки от тях да може да създаде своя работещ прототип.

В първия сезон се включиха отбори и индивидуални участници, които създаваха робот за премахване на плевели, дрон в помощ на спасителните служби, роботизираната протеза и платформа за прогнозиране на цените на електронни компоненти. Всички те бяха презентирани на форума на PARA през септември в „София Тех Парк”, а три екипа получиха и финансови награди за представянето си.

Два от проектите на участници в първия сезон успяха да спечелят последващо финансиране, за да могат да достигнат до реализация на пазара, а на други участници в инкубатора бяха предложени стипендии за предстоящото им академично развитие.

В новия сезон PARA търси следващите идеи и проекти в сферата на роботиката, хардуера, дроновете, машинното самообучение, решенията за умна градска среда, индустриалните решения и иновациите. Участниците в него ще бъдат разделени на две групи в зависимост от стадия си на развитие – професионални проекти и учебни проекти. Всяка група ще получи финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории, както и менторство.

От PARA ще разработят индивидуален план на всеки участник на база досегашния му прогрес, като целта е всички включили се в програмата да надградят знанията и контактите си за достигането на развит прототип. Сред учебните модули, които ще бъдат засегнати в нея, са продуктов прототип, дизайн мислене, машинно зрение и ориентация на машината, възприятие на роботите, намиране на партньори за тестване и купуване на технологията и други.

Ментори и преподаватели в инкубатора ще бъдат инженери, технологични предприемачи, експерти и представители на бизнеса. В рамките на шест месеца участниците ще получат възможност да работят с тях.

След приключване на програмата, всички участници ще презентират прогреса на проектите си пред жури от експерти. Вторият сезон отново ще предложи награди на най-добрите от тях, като победителят в категорията „професионален проект” ще получи награда от 4 хил. лв., а този в категорията „учебен проект” – награда от 2 хил. лв.

Извън финансовите стимули, от водещия бизнес инкубатор Founder Institute са готови да предоставят на един проект безплатно участие в тяхната програма с последващ достъп до ментори. Всеки проект, свързан с умни градски решения, може да бъде допълнително подкрепен и от инициативата „Пясъчник за иновативни решения” на Innovative Sofia, която насърчава тестване на иновативни решения, които решават градските предизвикателства.

Желаещите да се включат в програмата могат да представят своята идея до 23:59 вечерта на 20. февруари на сайта на инициативата.

Радваме се, че си партнираме с една от най-иновативните и динамични асоциации в България. Пожелаваме успех на всички участници във втория сезон на образователно-менторската програма PARA Robotics Incubator и очакваме да видим и силни участници и екипи от Стара Загора и региона!

Прочети още