Skip to content

Какво е workcation и как да го правим в Стара Загора?

Чувал ли си за workcation? Думата няма точен превод на български – състои се от „work“ и „vacation“ и представлява комбинация от „работа“ и „почивка“. Понятието доби популярност сред работещите дистанционно по време на COVID-19, като все повече хора припознават концепцията и след края на пандемията. Какви са предимствата и как можеш да имаш своя workcation в Стара Загора – разказваме в следващите редове.

Какво е workcation?

На пръв поглед workcation изглежда като нещо противоречиво и несъвместимо, тъй като обикновено сме свикнали да разделяме служебните задължения от традиционната почивка. На практика обаче представлява дистанционна работа, съчетана с ваканционни елементи. Основната идея е да си починеш на ново и различно място от обичайното, като същевременно с това продължаваш да извършваш ангажиментите си, а целта – да отдъхнеш пълноценно и да бъдеш по-мотивиран и продуктивен за изпълнението на предстоящите задачи.

Концепцията е подходяща за всички, които работят отдалечено. Независимо дали си част от компания, която е избрала за служителите си този начин на работа или си фрийлансър или предприемач без фиксирано работно време – има много и различни начини, по които да се възползваш от workcation. Можеш да избереш да го практикуваш три дни от седмицата и да добавиш уикенда към престоя си, да отделиш 2-3 седмици за това или пък да наемеш каравана на морето за цял месец. Всичко зависи от теб и от личните ти предпочитания.

Какви са предимствата?

Ето някои от предимствата, които споделят практикуващите workcation и ръководителите в компании, които го предоставят като възможност за работещите в тях.

Workcation допринася за физическото и психичното здраве на работещите. От една страна, смяната на обичайната локация дава възможност да опиташ нова храна, да посетиш различни места и да натрупаш интересни преживявания, което е напълно възможно да те направи по-щастлив. От друга, ако работиш от плажа например, вероятността да отделяш нужното време за почивки, в които да се разхождаш и движиш повече, е сравнително по-голяма спрямо работата от вкъщи. 

Когато си зареден с положителни емоции, шансът да си по-продуктивен в работата си е огромен. Ако си и качествено отпочинал пък, доказано си и по-креативен и фокусиран в това, което правиш. 

И още – пътувайки и работейки имаш възможността да научаваш нови неща и да се срещаш с различни хора. Това със сигурност ще те обогати личностно и ще ти разкрие редица възможности – неща, които също неминуемо допринасят в работата. 

Какво е необходимо?

За да реализираш успешно качествен workcation са ти нужни няколко неща. На първо място – подходяща работна среда. Подсигури си удобно място, така че да си спокоен, че ще можеш качествено и необезпокоявано да изпълняваш ангажиментите си. Коуъркинг пространства са чудесна идея за целта. Много от тях съчетават в себе си удобството на офисната среда с гъвкави планове за наемане дори само за няколко дни. 

Бързата стабилна интернет връзка също е задължителна, а максималното ограничаване на разсейващи фактори от различно естество – силно препоръчително. 

По време на workcation е добре да си създадеш и определена рутина. Не забравяй, че за да извършваш качествено и професионално задачите си в срок е добре да бъдеш дисциплиниран. Планирай правилно времето за изпълнение и не пропускай да отделяш два дни седмично, които да са изцяло за почивка.

Workcation в Стара Загора? Винаги добра идея! 

Стара Загора е един от интересните градове в страната, в които винаги има какво да правиш, а ако вече си бил тук – да научиш нещо ново, да посетиш забележителност, парк (имаме страхотни такива), да се разходиш из околностите или да се отдадеш на градски туризъм сред цялата история на едно от най-старите известни населени места в Европа.

Градът на поетите, липите и правите улици е сред най-красивите у нас, а това важи с пълна сила особено през лятото, когато е изпълнен с много раззеленени дървета и цветя. А изобилието от културни събития в града го превръщат в чудесен избор за workcation! 

Ако ти е омръзнало да работиш от вкъщи и искаш да разнообразиш – можеш спокойно да избереш да прекараш седмица (а защо не и 2?!) в Стара Загора. 

В The Lodge Coworking Space приветстваме всички, които работят отдалечено и искат да посетят Центъра на Вселената Стара Загора! Споделеното ни работно пространство разполага с удобствата на традиционния офис – бърз интернет, удобни бюра и столове, зали за срещи и безплатни напитки. Предлагаме и гъвкави планове, така че можеш лесно и удобно да избереш дали да прекараш при нас ден, два или повече. Гарантираме ти още, че ще срещнеш и интересни хора  за интересни разговори по време или след края на работния ден.

Къде да отседнеш?

Градът предлага различни хотели за почти всеки вкус и нужди. Партнираме си с някои от най-приятните места за настаняване, така че ако имаш нужда от съдействие, отбележи го в заявката за запазване на работно място. А многото ресторанти, местни сладкарници и други места за забавление само ще допринесат за още по-доброто изкарване.

Ако сме успели да те убедим, че Стара Загора е чудесно място за workcation – не се колебай! Стягай багажа, взимай лаптопа и запазвай своето място в The Lodge Coworking Space още сега! Ако имаш въпроси – потърси ни на 089 042 6222 или ни пиши на . Очакваме те!

Прочети още

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА THE LODGE ПОДКРЕПИ ZARA TECH SPRING

Една от основните цели, които сме си поставили с The
Виж повече →

THE LODGE БЕШЕ ДОМАКИН НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА RAILS GIRLS STARA ZAGORA

За втори път The Lodge Coworking Space беше домакин на
Виж повече →

5+1 неща, които можеш да правиш в The Lodge в почивките между работните задачи

Почивката е важна част от всеки работен процес. Независимо колко
Виж повече →