Skip to content

Боряна Пейчева, маркетинг мениджър на The Lodge: Желанието ни е да развиваме силна и устойчива технологична среда в Стара Загора

Тя е руса, лъчезарна, позитивна и е основният двигател на развитието на The Lodge Coworking Space в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и след това избира да изучава „Туризъм“, а по-късно завършва магистърска степен в СУ „Св. Климент Охрдиски“, специалност „Стопанско управление“. Преминава през различни курсове и квалификации, а през 2017 г. получава Diploma in Professional Marketing от един от водещите маркетинг институти – Chartered Institute of Marketing, Лондон, Великобритания.

Любознателността й я среща с IT сектора преди повече от 15 години и оттогава до ден днешен се подвизава в сферата. Не e технически специалист, но се занимава с маркетинг на технологични компании. Взела е присърце идеята за развиването на старозагорската дигитална екосистема и като една истинска заралийка го прави смело, с усмивка и финес! Запознайте се с Боряна – маркетинг мениджър на The Lodge и един от хората зад всички инициативи и събития на коуъркинга. 

Как се е родила идеята за споделеното работно пространство, за кого се оказва притегателна точка и какво предлага на своите посетители – виж в следващите редове. 

 • Как се промени IT секторът през годините, в които си част от него?

 • През последните 17-18 години бях на първа линия в бурното развитие на IT сектора в България. Появиха се нови компании, родни фирми стъпиха на чужди пазари. Част от професионалния ми път беше в софийското представителство на технологична компания, която отвори офиси на 5 локации и в момента работи на близо 70 пазара, което е доста показателно за успехите на родните компании.

 • Какво те провокира да се върнеш отново към родния ти град и да работиш за него?

 • За 15 години се случиха много неща. Те се случиха в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Случиха се и в Стара Загора, но далеч от мащаба, който би следвало да отговаря на шестия по големина град в България. Това беше нещо, което изобщо не ми допадаше и започнах да мисля с какво мога да допринеса за промяната в положителна посока.

  Преди три години, по доста неочаквана линия научих, че в Стара Загора се открива Професионална гимназия по компютърни науки. Направихме срещи с представители на общината и местни активисти, с които впоследствие решихме да се борим заедно за това нещата в сектора да започнат да се случват. За щастие, това беше повратния момента и наистина започна да се усеща някакво раздвижване в Стара Загора.

 • Какво доведе до създаването на The Lodge Coworking Space?

 • В процеса на планиране какви стъпки трябва да предприемам за развиване на дигиталния сектор в Стара Загора установихме, че в града има немалко специалисти и хора с интерес към технологиите, които обаче в повечето случаи не се познават, няма къде да се събират, да обсъждат различни теми, да учат нови неща, а защо не дори и да работят заедно. Така се зароди идеята да създадем пространство, в което да могат да правят всички тези неща.

  Истината е, че канихме coworking пространства от други градове да направят пространство и при нас, но те имаха други планове и Стара Загора не се вписваше в тях към онзи момент. Наложи се сами да се заемем с тази задача, запретнахме смело ръкави и с немало труд и упоритост през май 2022 г. отворихме вратите на The Lodge Coworking Space в Стара Загора.

 • Какво е The Lodge Coworking Space?

 • Както името подсказва, The Lodge е коуъркинг (на англ. coworking/coworking space) – споделено място за работа, в което хора от различни компании или фрилансъри изпълняват работните си задачи. Предлагаме всички удобства на традиционната офис среда, безплатни напитки, бърз интернет и всичко необходимо за комфортното прекарване на целия работен ден. Но това е само едно от предназначенията на споделеното работно пространство. В The Lodge организираме различни инициативи, събития, работилници, имахме даже и турнир по шах. 

  The Lodge e мястото, което дава възможност на една нова линия от събития и инициативи да се случват в Стара Загора. Вратите ни са отворени за всеки, който има какво да сподели като опит и знание и иска с него да помогне на други хора от общността. Приветстваме всяко усилие да се подобрява средата, в която всички живеем.
 • Какво всъщност означава името The Lodge и защо избрахте точно него?  

 • Сградата, в която се намира коуъркингът, има интересна история. През 60-те и 70-те години тя е била общежитие на бившия Азотно-торов завод – АТЗ. Работниците са били настанявани в едни много мънички стаички с общи санитарни помещения. Стигнахме до извода, че то най-добре ще пази историята на мястото, което днес вече е модерна бизнес сграда.
    
 • Какви хора идват да работят при вас?

 • Още със зараждането на идеята за коуъркинга искахме IT и дигиталните специалисти да имат място, на което могат да взаимодействат – не само да използват бюро и стол, но да се срещат, говорят, представят проектите си пред останалите, дори да работят един с друг. Много често хора от различни компании започват да работят заедно “по съседски” из коуъркингите и се радваме, че това вече успешно се случва и при нас. 

  Стремим се да съберем различни специалисти, които са избрали да живеят в Стара Загора – фрийлансъри, предприемачи и всички други, които искат да бъдат активна част от нашата старозагорска IT, дигитална и предприемаческа екосистема. 

 • Какво друго освен работа?

 • Един от основните ни стремежи е The Lodge да се утвърди като мястото на местната дигитална общност и сме щастливи, че от над една година успешно правим уверени стъпки в тази посока. Вече имаме зад гърба си реализирани най-различни събития. 

  Имаме безплатни лекции, които са отворени за всички и са посветени на технологични направления,. Онлайн и мобилни плащания, Data Sciencе, Дигитално изкуство, Изкуствен интелект, онлайн търговия са само част от темите, които сме поставяли досега. Имахме и първи WordPress Meetup в Стара Загора, на който събрахме най-различни WP ентусиасти не само от града, но и от София, Пловдив, Казанлък и Димитровград. Занапред сме подготвили още много подобни интересни събития, водени от експерти в конкретни области.

  Домакини сме и на курсовете по програмиране и визуални науки на IT Академия Стара Загора. Обученията помагат на начинаещи и специалисти от други области да направят своите първи стъпки в технологиите.

  Станахме едни от домакините на първия технологичен фестивал на града Zara Tech Spring. Тогава имахме две много интересни работилници – Rails Girls Stara Zagora и ABLE Weekend Activator. В The Lodge се състояха и лекциите от първото издание на Безплатната академия за предприемачи BASE. Успяхме да домакинстваме дори и шах турнир.

  Тук важно уточнение – поставили сме фокус върху технологичната тематика, но държа да отбележа, че сме отворени и към друг тип събития. Посрещаме всички идеи, стига само да можем да осигурим необходимото за конкретната инициатива. Могат да се наемат  отделни зали, както и цялото пространство и залите към него. Разполагаме с всичко необходимо – имаме удобни столове, бюра, бърз интернет, мултимедия, флипчарт, принтер и отделен кухненски кът. Има възможност за внасяне на храна и разполагане на кетъринг, ако събитието предполага кафе пауза или похапване. 
 • В Стара Загора като че ли не много хора са наясно как функционират споделените работни пространства. Какво бихте казали на някого, който се чуди дали да опита да работи от коуъркинг?

 • Работата от вкъщи може да бъде много самотно и потискащо занимание. Често там се разсейваме с различни неща и излишно удължаваме работното си време. Приветствам всеки, работещ от вкъщи да опита работата при нас поне веднъж, за да се убеди в предимствата на споделеното работно пространство. А и още нещо – имаме си страхотна общност от специалисти, с които освен работни задачи, често си говорим и за най-различни интересни теми и дискусии. 

Ако искаш да се запознаеш с екипа на The Lodge и да пробваш споделеното ни работно пространство – заповядай всеки ден от 9 -18 часа. 

Запази своето място от тук .

Прочети още

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА THE LODGE ПОДКРЕПИ ZARA TECH SPRING

Една от основните цели, които сме си поставили с The
Виж повече →

THE LODGE БЕШЕ ДОМАКИН НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА RAILS GIRLS STARA ZAGORA

За втори път The Lodge Coworking Space беше домакин на
Виж повече →

5+1 неща, които можеш да правиш в The Lodge в почивките между работните задачи

Почивката е важна част от всеки работен процес. Независимо колко
Виж повече →