Skip to content

7 мита за работата от споделени работни пространства – РАЗВЕНЧАНИ!

Ако вече си бил в coworking дори само за ден, най-вероятно си открил много от предимствата, които този начин на работа предлага. Комфортната офис среда, контактите с хора с подобни на твоята професия и удобството на конферентните зали са само част от тях. Въпреки всички положителни неща обаче, все още, може би поради недостатъчна осведоменост, витаят и някои митове, които спират много хора от това да изберат работата от споделено работно пространство. Нека се опитаме да развенчаем най-популярните от тях.

 

Работата от coworking е скъпо удоволствие

Един от най-разпространените митове е, че използването на споделено работно пространство би ощетило бюджета ти. В действителност обаче, ако го сравним с наемането на офис и осигуряването на нужните удобства в него, се оказва, че това не е така. 

В коуъркингите заплащаш една такса и ползваш всички удобства – работно място, кътове за почивка, кухня и т.н. Както и ние в The Lodge, обикновено коуъркингите имат различни гъвкави планове за наемане на работно място, без излишни договори и обвързване. Сам решаваш дали да се възползваш за ден, седмица, месец или година. Ако имаш различни лични предпочитания мениджърите вероятно ще ти съдействат, за да предложат най-подходящия вариант за теб или твоя екип. Работейки от такъв тип пространства получаваш и множество допълнителни услуги, включени в цената като безплатно паркомясто, интернет, достъп до конферентни зали, принтер, офис консумативи и безплатни напитки. 

 

Шумно е и лесно ще се разсейвам 

Това е още едно популярно погрешно схващане, на което не е трудно да повярваш, ако досега не си бил в coworking. Погледнато отстрани, там действително работят много хора в общо пространство и има предпоставка за шум, който лесно би те разсейвал. 

На практика обаче, той не е повече, отколкото в традиционен офис. Основната причина затова е, че хората в коуъркингите са работещи дистанционно също като теб – осъзнават, че са част от общност и се стараят да не пречат на останалите да изпълняват своите задължения. Наблюдавайки ги пък как концентрирано работят, вероятно ти също ще се мотивираш да приключиш задачите по-бързо. 

 

Споделените работни пространства са само за фрийлансъри и хора със стартъпи

Нищо подобно! Макар и често да са предпочитани от такъв тип работещи, това не означава, че са посещавани само от тях. В почти всеки coworking можеш да срещнеш професионалисти от най-различни сфери. Притегателни места са за програмисти, дигитални номади и стартиращи предприемачи. В споделените работни пространства има дори remote хора, които са част от големи световни компании. При нас често можеш да срещнеш колеги от някои от най-големите ИТ и дигитални компании в България. 

Това, което ги обединява, е, че работят отдалечено и търсят алтернатива на обстановката вкъщи. Ако и ти изпълняваш служебните задължения в такъв формат – коуъркингът е подходящ за теб. Още един мит – развенчан!

Не е уютно и комфортно

Някои от хора, които не са работили досега от coworking, смятат, че в този тип пространства обстановката не е приятна за прекарване на 8-часов работен ден. Това обаче не е така. 

Повечето споделени пространства за работа са оборудвани с ергономични бюра и столове, както и с най-съвременен тип техника като принтери, мултимедия и др. Обстановката в тях наподобява стандартната, но доста по-уютна офис атмосфера, като същевременно с това разполагат с кухня и подходящи кътове за почивка. 


Трябва да се обвързвам излишно с условия и договори

Ако не си сигурен дали работата от coworking ще ти хареса, винаги можеш да опиташ за ден или два, без да се налага да предплащаш абонаментни планове за месеци напред. 

Честа практика е този тип места да са гъвкави по отношение на начините за наемане. Можеш да избереш колко време да прекараш там или пък за какъв период ще ти е необходима конферентна зала и да заплатиш само за часовете, в които ще ги използваш. Без излишни усложнения, скрити условия със ситен шрифт или допълнителни изисквания. Така е и при нас в The Lodge! 

 

Не е безопасно

Ако се притесняваш дали личните ти вещи ще са в безопасност – недей. В почти всички споделени работни пространства има камери за наблюдение, а в много случаи и админ на място, който се грижи за реда в коуъркинга.

Можеш да си спокоен, че дори да оставиш нещата си без надзор докато похапваш в кухнята или си излязъл за момент – всичко ще бъде така, както си го оставил, щом се върнеш. 

 

Клиентите ми няма да гледат на мен насериозно, ако работя от coworking вместо от собствен офис

Ако следиш пряко или косвено тенденциите на пазара на труда вече си се убедил, че през последните години дори някои от най-големите световни корпорации предлагат възможност за дистанционна работа на своите служители. Постепенно това се превърна в „новото нормално“, а и се доказа, че в повечето случаи качеството на работата не зависи от конкретното позициониране на даден служител. 

Смело опровергаваме и този мит – не е нужно да имаш собствен офис, за да създаваш добро професионално впечатление. Можеш да разчиташ, че в коъуркинг пространствата обстановката е достатъчно представителна, а в специалните конферентни зали можеш да проведеш разговор и с най-важния си клиент. 

Успяхме ли да развенчаем някои от митовете, в които (макар и да не си признаваш) може би малко или много вярваш? Ако отговорът ти е ДА – заповядай още днес в The Lodge Coworking Space и сам се убеди във всички предимства, които споделеното ни пространство за работа предлага. Запази своето място ТУК! Очакваме те! 

Прочети още

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА THE LODGE ПОДКРЕПИ ZARA TECH SPRING

Една от основните цели, които сме си поставили с The
Виж повече →

THE LODGE БЕШЕ ДОМАКИН НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА RAILS GIRLS STARA ZAGORA

За втори път The Lodge Coworking Space беше домакин на
Виж повече →

5+1 неща, които можеш да правиш в The Lodge в почивките между работните задачи

Почивката е важна част от всеки работен процес. Независимо колко
Виж повече →